Przepisy

DELIKATNA BABKA DROŻDŻOWA

Składniki:

  • 37 dkg mąki pszennej
  • 4 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 15 dkg masła
  • 100 ml mleka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do dużego naczynia ( w którym będzie później rosło ciasto) dajemy dobrze pokruszone drożdże i mieszamy je trochę ucierając z łyżką masła po czym dodajemy 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki. Rozczyn dobrze wymieszać, przykryć ścierką i zostawić na 10-15 minut aż wyrośnie.
  2. Do rozczynu dodać kolejno resztę mleka, mąki, cukru i sól. Wszystko wymieszać. Dodać jajka i wymieszać warzechą lub mikserem z końcówką do ciasta. Mieszać około 7 minut.
  3. Następnie dodać miękkie masło i mieszać około 10 minut aż ciasto będzie błyszczące, aksamitne, elastyczne, będzie odklejało się od rąk i od naczynia, ale nie będzie twarde ani lejące. Dodać bakalie według upodobania i wymieszać. Przykryte ściereczką zostawić na godzinę aż wyrośnie.
  4. Po tym czasie ciasto przebić palcem i od razu wyrobić ręką. Ciasto powinno być trochę takie gumowate. Uformować kulkę, podzielić na dwie mniejsze i przełożyć do dwóch foremek na babkę. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut aż ciasto zwiększy swoją objętość.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut i od razu wyjąć babki z piekarnika. Po około 10 minutach babki wyciągnąć z foremek i odwrócić je,,do góry nogami”.
  6. Gdy trochę ostygną przygotować lukier i polukrować babki.

 

Przygotowanie najprostszego lukru:

20 dkg cukru pudru wymieszać z taką ilością chłodnej przegotowanej wody aby jego konsystencja była dosyć gęsta. Dla załamania słodkiego glukozowego smaku można wkropić sok ze świeżej cytryny (ilość wedle uznania).  Należy uważać aby nie dać zbyt dużo wody bo później trzeba będzie dodać cukru i tak w kółko aż lukru zrobi się cała miska. Można posypać babkę ulubionymi bakaliami: rodzynkami, orzechami, morelami, żurawiną itp.

 

Dodaj komentarz